Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-06@18:54:22 GMT

آشنايي با عمل کانال ريشه دندان يا عصب‌کِشي

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۸۹۶۳۴

آشنايي با عمل کانال ريشه دندان يا عصب‌کِشي

خبرگزاري آريا - عمل کانال ريشه دندان (روت کانال) يا عصب‌کِشي درماني است که براي ترميم و حفظ دنداني استفاده مي‌شود که پوسيدگي شديدي دارد يا عفوني شده است.
در اين عمل، اعصاب و مغز يا پالپ دندان تخليه مي‌شوند و درون دندان پاک و بسته مي‌شود. بدون اين درمان، بافت‌هاي اطراف دندان عفونت پيدا مي‌کنند و ممکن است آبسه دنداني ايجاد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پالپ يا محفظه پالپ ناحيه نرمي درون کانال‌هاي ريشه دندان قرار مي‌گيرند.
اعصاب دندان هم درون اين کانال‌ها هستند. اين اعصاب براي سلامت و کارکرد دندان پس از بيرون آمدن دندان از لثه اهميت حياتي ندارد. اين اعصاب فقط کارکرد حسي دارد- يعني حس گرما يا سرما را منتقل مي‌کند. بود يا نبود عصب دندان بر کارکرد روزانه دندان تأثير نمي‌گذارد.
هنگامي بافت عصبي يا مغز دندان آسيب مي‌بيند، متلاشي مي‌شود و باکتري‌ها شروع به تکثير درون محفظه مغز يا پالپ دندان مي‌کنند. در مرحله بعد باکتري‌ها و ساير خرده‌ريزهاي ناشي از پوسيدگي دندان به ايجاد آبسه دندان مي‌انجامد. آبسه يک حفره پر از چرک است که در انتهاي ريشه دندان تشکيل مي‌شود.
عمل روت کانال ممکن است در يک ويزيت يا تعداد بيشتر ويزيت بوسيله دندان‌پزشک عمومي يا متخصص اندو انجام مي‌دهد. متخصص اندو دندانپزشکي است که در علل، تشخيص، پيشگيري و آسيب‌هاي ريشه دندان تخصص دارد.

مراحل عمل روت کانالاولين قدم براي انجام گرفتن عکس اشعه ايکس براي مشاهده شکل ريشه‌هاي دندان و تعيين وجود نشانه‌هاي عفونت در استخوان مجاور است. سپس دندان‌پزشک با استفاده از تزريق داروي بي‌حسي موضعي ناحيه اطراف دندان را بي‌حس مي‌کند
قدم بعدي اين است که خشک و عاري از بزاق نگهداشتن ناحيه اطراف دندان با استفاده از غلافي لاستيکي است.
سپس يک سوراخي درون دندان با مته ايجاد مي‌شود. مغز دندان با باکتري‌ها، بافت عصبي پوسيده و خرده‌ريزهاي مربوط از راه اين سوراخ تخليه مي‌شوند.
اين فرآيند پاک کردن با استفاده از سوهان‌هايي ظريفي انجام مي‌شود. مجموعه‌اي از اين سوهان‌ها که به‌طور متوالي قطرشان افزوده مي‌شود، درون سوراخ قرار داده و به پايين فشرده مي‌شود تا ريشه دندان کاملاً تخليه شود. آب يا هيپوکلريت سديم به طور متناوب براي شستن و خارج کردن اين بافت‌ها به کار مي‌رود.
هنگامي که دندان به طور کامل پاک شد، حفره بسته مي‌شود. برخي از دندان‌پزشکان پيش از بستن حفره يک هفته صبر مي‌کنند. براي مثال، اگر عفونتي وجود داشته باشد، دندان‌پزشکتان ممکن است دارويي درون دندانتان قرار دهد تا اين عفونت برطرف شود. برخي از دندان‌پزشکان در همان روزي که ريشه دندان تخليه مي‌شود، حفره دندان را مي‌بندند. اگر عمل روت کانال در يک روز به پايان نرسد، يک پرکننده موقتي در سوراخ خارجي قرار داده مي‌شود تا دندان تا ويزيت بعدي در برابر آلاينده‌هايي مانند بزاق و مواد غذايي محافظت شود.
در ويزيت بعدي، يک خمير درزگير و يک ماده لاستيکي به نام «گاتا پرچا» درون کانال ريشه دندان قرار داده مي‌شود. بعد سوراخ بيروني هم که در شروع درمان ايجاد شده است، با پر کردن بسته مي‌شود.
قدم بعدي بازسازي بيشتر دندان است. از آنجا که دنداني که نياز به عمل روت کانال دارد، اغلب دنداني با پرشدگي وسيع است يا پوسيدگي گسترده‌اي يا ضعف ديگري دارد، روکش دنداني يا ساير روش‌هاي بازسازي دندان بايد به کار برده شود تا از شکستن آن جلوگيري شود و کارکرد کامل دنداني بازگردد.
بعد از انجام عملعمل روت کانال به داشتن درد زياد شهرت دارد. اما درواقع اغلب افراد مي‌گويند که درد آن بيشتر از يک پر کردن ساده دندان نيست.
در نخستين روزهاي پس از پايان يافتن عمل روت کانال، ممکن است دندان به خاطر التهاب طبيعي بافت‌ها به خصوص اگر پيش از عمل دندان‌درد يا عفونت وجود داشته باشد، حساسيت داشته باشد. اين حساسيت يا ناراحتي معمولاً با مسکن‌هاي معمول مانند ايبوپروفن يا ناپروکسن برطرف مي‌شود. اغلب بيماران در روز بعد از عمل به فعاليت روزانه‌شان بازمي‌گردند.
تا زماني که عمل روت کانال کاملاً به پايا ن برسد، يعني دندان به طور دائمي پر شود و/يا روکش دنداني کار گذاشته شود، بهتر است از جويدن با دندان در حال ترميم خودداري کنيد. با اين کار از آلودگي دوباره درون دندان و همچنين از ترک خوردن دندان شکننده پيش از بازسازي کامل آن جلوگيري مي‌شود.
عمل روت کانال ميزان بالايي زا موفقيت در حد بيش از 95 درصد دارد. بسياري از دندان‌هايي که روت کانال مي‌شوند براي تمام عمر دوام پيدا مي‌کنند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۸۹۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر

در فو فایتر طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز توسعه هشت ماهواره مجهز به دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ردیابی موشک ها از مدار زمین را بر عهده خواهد داشت.

آژانس توسعه فضایی (Space Development Agency) آمریکا به تازگی اعلام کرد که شرکت میلنیوم اسپیس سیستمز (Millennium Space Systems) قرار است ماهواره های دفاع موشکی پروژه فو فایتر ( FOO Fighter ) را توسعه دهد. طی قراردادی به ارزش 414 میلیون دلار، میلنیوم اسپیس سیستمز هشت ماهواره برای ارائه "کنترل آتش" سامانه دفاع موشکی زمینی را ارائه خواهد کرد.

براساس گزرش عصرایران، به طور کلی، کنترل آتش شامل فناوری های مختلفی مانند رادار یا حسگرهای دیگر، کامپیوترها و تسلیحات را در یک سامانه منسجم ترکیب می کند که توانایی شناسایی تهدیدات و اهداف را فراهم کرده و سپس سلاح ها یا دیگر اقدامات متقابل را به سمت آنها هدایت می کند.

تحویل فو فایتر تا سال 2027

میلنیوم اسپیس سیستمز که در مالکیت شرکت بوئینگ قرار دارد باید این ماهواره ها را تا سه ماهه اول سال 2027 تحویل دهد. این پروژه با نام کامل Fire-Control On Orbit-Support-To-The-War Fighter یا به اختصار فو فایتر بخش مهمی از زنجیره کشتار دفاع موشکی پنتاگون را تشکیل خواهد داد.

نمونه اولیه مجموعه ماهواره های فو فایتر دارای دوربین های الکترواپتیکال و فروسرخ برای ارائه گزینه های جدید کنترل آتش است.

حسگرهای کنترل آتش، آنهایی هستند که قادر به ردیابی اهداف با دقت بالا و ارائه مختصات دقیق برای جنگنده ها یا سامانه تسلیحاتی روی زمین - در این مورد، رهگیرهای دفاع موشکی - هستند.

این ماهواره ها به شناسایی، هشدار و ردیابی دقیق تهدیدات موشکی پیشرفته، از جمله سامانه های موشکی ابرصوت کمک خواهند کرد. هدف نهایی افزایش قابلیت های جهانی کنترل آتش است.

ماهواره های فو فایتر با افزایش برد تشخیص موشک های ابرصوت ارتفاع پایین، در مقایسه با موشک های بالستیک قاره پیما، زمان هشدار را برای شناسایی و پاسخ به تهدیدات ابرصوت افزایش می دهند.

در شرایطی که در اصل شبیه به مجموعه لایه ردیابی (Tracking Layer) است، اما ماهواره های فو فایتر مجزا هستند. مجموعه لایه ردیابی فقط برای نظارت بر موشک های ابرصوت با قابلیت مانور بالا بهینه شده است.

به گفته درک تورنیر، مدیر آژانس توسعه فضایی، برنامه فو فایتر نمایشی عملیاتی از تلاش های کنترل آتش ارائه می کند که جدا از تلاش های جاری هشدار/ردیابی موشک و دفاع موشکی ما، اما مکمل آنها است.

ماهواره هایی برای افزایش قابلیت های دفاع موشکی

اگرچه جزئیات این پروژه بیشتر محرمانه باقی مانده است، درک تورنیر در جریان اجلاس نیروی هوایی 2023 فاش کرد که ماهواره های فو فایتر برای نظارت بر چند تهدید نامشخص که مجموعه لایه ردیابی در حال حاضر به آنها رسیدگی نمی کند، توسعه می یابد.

تورنیر به این نکته نیز اشاره داشت که در صورت موفقیت آمیز بودن آزمایش، فناوری حسگر کنترل آتش در ترانش 3 (Tranche 3) و ترانش 4 (Tranche 4) مجموعه لایه ردیابی، ماهواره هایی که قرار نیست به ترتیب تا سال 2028 و 2030 پرتاب شوند، گنجانده می شود.

به گفته جیسون کیم، مدیرعامل میلنیوم اسپیس سیستمز، پروژه فو فایتر برای مقابله با تهدیدات پیشرفته طراحی شده است. این یک ماموریت حیاتی است که به محافظت از آمریکا و متحدان این کشور در برابر تهدیدات پیشرفته کمک خواهد کرد.

آژانس توسعه فضایی در درخواست اولیه خود قصد داشت توسعه ماهواره های فو فایتر را به بیش از یک توسعه دهنده ارائه کند. با این وجود، این طرح تغییر کرده و میلنیوم اسپیس سیستمز به عنوان تنها توسعه دهنده این پروژه انتخاب شده است.

به گفته آژانس توسعه فضایی، این مرکز پیشنهادهای دریافت شده پس از فراخوان را ارزیابی کرده و تشخیص داد که انتخاب یک توسعه دهنده بهترین گزینه ممکن است.

دیگر خبرها

  • آشنایی با روش‌های درمان زخم بستر در منزل
  • تاثیرگذاری فیلم‌های کوتاه بیشتر است/ آشنایی نسل‌ امروز با فرهنگ رضوی
  • بارش باران و جاری شدن سیلاب ۴ نفر را در مرودشت اسیر مرگ کرد
  • آشنایی با سیستم مرموز چشم پنتاگون در مدار زمین | از ردیابی تا کشتار موشک‌ها! +تصویر
  • آشنایی با چهار نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در زنجان و طارم
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی با مبانی فکری اسلام ناب و انقلاب اسلامی
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد
  • برگزاری همایش آشنایی با مناسک حج در بروجرد+مصاحبه
  • ◄ آشنایی با آبراه غیرطبیعی پاناما + فیلم